Miksi kipu pitkittyy ja mitä sille voi tehdä?

Pitkittyneestä kivusta kärsii noin joka viides ihminen. Se voi huomattavasti rajoittaa elämää ja tehdä jokapäiväisestä arjesta selviytymisen vaikeaksi. Kivun määrä voi vaihdella päivittäin, mikä tekee siitä arvaamatonta ja turhauttavaa. Aina ei edes ymmärrä miksi kipu on pahentunut.

Pitkittynyt kipu

Tämä kuva kuvaa niitä ajatuksia joita pitkittyneestä kivusta kärsivä henkilö saattaa kokea ja ajatella. Nämä henkilöt ovat usein kokeilleet useita erilaisia hoitoja jotka pidemmän päälle eivät ole kuitenkaan toimineet. He ovat mahdollisesti saaneet monta eri selitystä kivuilleen, eikä enää tiedä mihin pitäisi uskoa. Tämä turhauttaa ja pahimmillaan tuntuu siltä, että heitä ei kuunnella tai oteta tosissaan. Kipu alkaa rajoittamaan elämää ja vaikuttaa muihinkin elämän osa-alueisiin.⁣

Helposti ajatellaan että kivun syytä ei ole vielä vain saatu selville. Kehossa on se joku asia mikä on vielä vialla jota ei ole vain löydetty, tai ei ole tutkittu tarpeeksi tarkasti. Joku pitää kipua vielä yllä.⁣

Pitkittynyt kipu ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen asia. On tärkeää ymmärtää, että nämä asiat ja ajatukset joita kuvassa on mainittu voivat vaikuttavaa myös siihen että kipu pitkittyy.⁣

Kipu on hyvin monitahoinen asia, jonka ymmärtämiseksi täytyy katsoa henkilöä paljon laajemmin kuin vain sitä kipuilevaa aluetta. Ihminen on kokonaisuus, jossa moni asia vaikuttaa kipuun

Miksi kipu pitkittyy?

Graafi

Yllä olevassa kuvassa oleva sininen viiva kuvaa mitä loukkaantumisen jälkeen tapahtuu. Kuvittele vaikka haava sormessa tai nilkan nyrjähdys. Loukkaantumisen jälkeen alue on hyvin kipeä ja varot tätä aluetta jonkin aikaa. Mutta ajan kanssa haavasta tulee arpi ja nilkan nyrjähdys paranee. Kipu menee siinä samalla ohi. Tämä prosessi saattaa kestää päivistä viikkoihin, mutta voi viedä jopa useamman kuukauden riippuen mistä kudoksesta on kyse.

Kudokset parantuvat, mutta miksi kipu joskus pitkittyy?

Loukkaantumisen jälkeen kipu on hyvin tarpeellinen kehon suojamekanismi, jotta aluetta ei satuteta uudestaan ja sen annetaan parantua. Kudosten parannuttua tätä suojelua ei enää tarvita. Joskus kuitenkin tämä kehon suojelumekanismi jatkuu vaikka kudokset olisivatkin kunnossa.

Kipu on pitkittynyttä kun se kestää yli sen ajan minkä kudokset vievät parantua, joka on yleensä pisimmillään 3-6kk.

Punainen viiva kuvaa tätä tilannetta. Tällöin täytyy katsoa laajemmin niitä asioita jotka kipuun voivat vaikuttaa, eikä vain pelkkää kudosta. Näitä asioita on monia, ja tämä on jokaiselle yksilöllistä. Kun kipu ei mene ohi, täytyy miettiä mitä muuta sillä hetkellä elämässä on meneillään. Esimerkiksi stressi, huolet, ajatukset että kipu viestittää jostain vakavasta, liikkeen välttäminen kivun pelossa, unettomuus, sekä tunteet voivat vaikuttaa kipuun. Kivun pitkittyminen liittyy usein keskushermoston herkistymiseen, eli keho kokee että jotakin aluetta täytyy vieläkin suojella, vaikka näin ei olisikaan. Hermosto pitää kipua yllä.

Mistä tietää että hermosto on ylisuojeleva?

Samalla tavalla kuin minkä tahansa taidon opetteleminen (esimerkiksi jongleerauksen), mitä pidempään sitä harjoittelee, sitä paremmaksi siinä tulee. Kun kipu pitkittyy, hermostokin oppii tuottamaan kipua ”paremmin” ja siitä tulee ylisuojeleva. Tämä tarkoittaa että se alkaa tuottamaan kipua herkemmin vaikka mitään oikeaa kudosvauriota tai vaaraa ei olisikaan.

Palohälytin

Tätä voi verrata esimerkiksi palohälyttimeen. Se alkaa välillä hälyttämään pelkästä uunista tulevasta kärystä, vaikka oikeaa tulipalon vaaraa ei olisikaan. Kun palohälytin alkaa soimaan se ei kerro että paljonko talossa on savua tai onko siellä edes tulta. Niin kuin palohälyttimen, kipujärjestelmämmekin on parempi olla herkkä kuin että se hälyttäisi vasta kun todellinen vaara on kohdalla. Mutta jos tästä tulee yliherkkä, se voi hyvin alkaa vaikuttamaan normaaliin elämään.

Kipu on siis kehon hälytysjärjestelmä, joka suojelee meitä mahdolliselta vaaralta. Kipu kertoo että keskushermostomme pitää jotakin mitä teemme mahdollisesti uhkaavana, ja että kehoa pitäisi suojella.

Merkkejä siitä että hermosto on ylisuojeleva:

 • Asiat jotka tuottivat ennen vain vähän kipua tuottavatkin nyt paljon kipua.
 • Asiat jotka eivät ennen tuottaneet kipua ovat alkaneet tuottamaan kipua.
 • Kipu alkaa leviämään, esimerkiksi alaselästä jalkoihin, tai siirtyä toiselle puolelle kehoa. Kipu saattaa myös vaihtaa kokonaan paikkaa.
 • Liikkuminen alkaa olemaan vaikeaa ja keho tuntuu jäykemmältä kuin ennen.
 • Kipuilevalla alueella tuntuu olevan kova lihasjännitys.
 • Voi kokea olevansa normaalia ärtyneempi. Esimerkiksi äänet ja häly alkavat kuulostaa paljon voimakkaammilta, tai henkilöt jotka ovat olleet ennen hieman ärsyttäviä alkavatkin käydä oikein kunnolla hermoille.

Tämä kertoo että hermosto tekee liian hyvää työtä suojellakseen sinua ja on hälytystilassa.

Miksi joinain päivinä kipu on pahempi kuin toisina?

Selkäkipu kuva

Pitkittynyttä kipua kokevat huomaavat usein että kivun kanssa on hyviä ja huonoja päiviä. Joinain päivinä kipua ei tunneta ollenkaan ja toisina se haittaa normaalia arkea. Miksi kipu välillä pahenee vaikka mitään selvää syytä (kuten tapaturmaa) ei ole?

𝐊𝐮𝐧 𝐤𝐢𝐩𝐮 𝐩𝐚𝐡𝐞𝐧𝐞𝐞 𝐦𝐢𝐞𝐭𝐢 𝐬𝐞𝐮𝐫𝐚𝐚𝐯𝐢𝐚 𝐚𝐬𝐢𝐨𝐢𝐭𝐚:

 • Onko elämässäsi sillä hetkellä enemmän stressiä kuin yleensä?
 • Oletko nukkunut tarpeeksi?
 • Onko elämässäsi jotain huolia tai murheita, kuten taloudellisia tai työllisyyteen liittyviä huolia?
 • Onko jotain tapahtunut sosiaalisessa ympäristössäsi, kuten konflikteja ihmissuhteissa tai läheisen ihmisen menetys?
 • Teitkö jotain mihin kehosi ei ole tottunut? Esimerkiksi kauniin sään ansiosta innostuit lähtemään yltiöpitkälle lenkille jota et ole tehnyt kuukausiin?
Kuva

Muita asioita jotka voivat vaikuttaa kipuun ovat:

 • Yksinäisyys
 • Masennus ja ahdistus
 • Negatiiviset ajatukset kivusta
 • Huonot aikaisemmat kokemukset kivusta
 • Elämäntavat, kuten liikkumattomuus, tupakointi, liiallinen alkoholin nauttiminen

Kivun paheneminen saattaa säikäyttää, mutta jos kipu joinain päivinä tuntuu voimakkaammalta, se ei välttämättä tarkoita että olisi tapahtunut vahinkoa tai että tila olisi mennyt huonommaksi.

Miten hermostoa voi opettaa olemaan vähemmän suojeleva?

Kun pitkittynyttä kipua ja hermoston suojelua lähdetään hoitamaan, tavoite on opettaa hermosto suojelemaan silloin kun se on tarpeellista (esim. kun koskettaa kuuma hellaa), mutta ei silloin kun se ei ole tarpeellista (kun tekee normaaleja arjen asioita, kuten kävelee tai kumartuu nostamaan jotain maasta).

Ensimmäinen askel on kivun ymmärtäminen.
Paras tapa aloittaa on oppia ymmärtämään että kipu on monimuotoisempi asia kuin pelkkä vaurio, ja että siihen vaikuttaa moni tekijä. Se miten kipuun suhtautuu vaikuttaa siihen kuinka voimakkaalta kipu tuntuu. Kun ymmärtää kipua paremmin, se lisää myös itsevarmuutta liikkua, vaikka liike saattaakin tuntua aluksi vaikealta.

Liike auttaa.
Kun hermosto kokee jonkun liikkeen (esim. kumartamisen) vaarallisena, se tuottaa kipua sitä tehdessä. Tähän tilanteeseen ollaan usein päädytty kun liikettä on alettu välttämään. Joten on tärkeää lähteä haastamaan kehoa tähän liikkeeseen pikkuhiljaa, ja opettaa että liike ei olekaan vaarallinen. Tässä on usein hyvä käyttää luovuutta, ja voi olla hyvä saada apua ammattilaiselta.

Tärkeää on myös yleinen aktiivisuus ja pikkuhiljaa paluu niiden asioiden pariin jotka kokee tärkeäksi.

Ole kärsivällinen.
Tämä prosessi voi olla hidas ja välillä kipu voi voimistua. On yleistä että lähdetään tekemään liian paljon liian nopeasti, mikä voi hetkellisesti pahentaa kipua. Tämä voi turhauttaa, mutta täytyy muistaa että hermosto yrittää vain suojella, eikä kyse ole uudesta vauriosta. Voi olla että joutuu lähtemään hyvinkin pienestä liikkeelle. On tärkeää myös muistaa että muun muassa ajatukset, tunteet ja mielialat vaikuttavat kipuun.⁣

Kättely kuva

Anna ammattilaisen auttaa sinua.
On hyvä että ammattilainen tukee sinua tällä matkalla. Hän auttaa sinua ymmärtämään niitä asioita jotka voivat kipuusi vaikuttaa, antaa neuvoja ja luo sinulle kuntoutussuunnitelman.

Miten voin vauhdittaa paranemista?

Tässä muutamia vinkkejä miten paranemista voi vauhdittaa:

 • Pysy aktiivisena ja etsi tapa liikkua mikä tuntuu sinusta hyvältä.
 • Pyri nukkumaan hyvin, sillä univajeen on näytetty alentavan kipukynnystä, ja siten herkistävän kokemaan kipua.
 • Keksi keinoja hallita stressiä.
 • Tee niitä asioita joista pidät ja jotka tekevät sinut onnelliseksi. Palaa pikkuhiljaa niiden asioiden pariin mistä nautit.
 • Mieti elämäntapojasi. Pystytkö lopettamaan tai vähentämään tupakointia tai alkoholin nauttimista?
 • Voit käyttää esimerkiksi kipulääkettä tai hoitoja kivun lievitykseksi jotta se auttaa sinut liikkeelle.
 • Älä kuitenkaan turvaudu vain kipulääkkeisiin ja hoitoihin, ja vähennä esim. lääkkeiden käyttöä sitä mukaan kun liikkuminen helpottuu.
 • Pysy suunnitelmassa. Tämä prosessi voi viedä aikaa, joten ole kärsivällinen.
 • Pysy positiivisena.
 • Keskity pieniin voittoihin.

Kivuttomuus ei ole aina hyvä tavoite, vaan keskity mieluummin niihin asioihin mitä pystyt tekemään. Vaikka kipu ei olisikaan hellittänyt suuresti, mutta pystytkin kävelemään pidemmälle kuin aikaisemmin, leikkimään lastesi kanssa pidemmän aikaa kuin viimeksi tai siivoamaan taas talon ilman että se pahentaa kipua, tämä on kaikki edistystä.

Jos olet huolissasi oireistasi, käy ammattilaisen luona tarkistuttamassa tilanne. Esimerkiksi alaselkäkivuista 99% ei johdu mistään vakavasta, mutta oireet voivat säikäyttää ja on hyvä saada varmuus sekä mielenrauha tilanteesta. Kun kaikki syyt jotka vaatisivat lääketieteellistä toimenpidettä on saatu suljettua pois, voidaan hermoston suojelumekanismia alkaa rauhoittamaan.

Jos haluat lukea aiheesta lisää:

Tässä on linkki lyhyeeseen videoon, joka avaa tätä asiaa helposti ymmärrettävällä tavalla:
Uutta tietoa kivusta – alle viidessä minuutissa.

Tässä linkki englanninkieliselle sivustolle, josta löytyy vinkkejä miten pitkittyneeseen kipuun kannattaa suhtautua ja miten sitä voi lähteä myös itse hoitamaan:
Tame the Beast

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: